Bilder 2022

Tillverkning av bivaxsalva
I slutet av november så tillverkade vi bivaxsalva i ladugården hemma hos Torbjörn. Det blev ett par trevliga timmar med fika och fantastiska salvor.

 

Årsmötet
Här är en bild från årets årsmöte. Det var god uppslutning, bra diskussioner och gott fika.

 

Sista bigårdsträffen 2022
Den 7 september hade vi årets sista Bigårdsträff. Torbjörn pratade om vinteraktiviteter, om hur vi kan ta hand om vax på olika sätt, vad vi kan använda vax till. Han visade sin vaxsmältnings-apparat och ett smidigt sätt att sätta vax i ramarna. Vi avslutade en mycket trevlig och intressant kväll med grillad korv, kaffe och kaka.

Stort tack för många trevliga bigårdskvällar. Vi ses nästa gång 26 oktober för utdelning av oxalsyra. Sedan är det årsmöte 13 november.

Bigårdsträff hos Mats 24 augusti-22
Ikväll har vi haft en jättetrevlig kväll hemma hos Mats.
Mats började med att prata om slutskattning och invintring. Sedan fick vi se hans kupor, trädgård och växthus. Vi avslutade med att fika.

 

Bigårdsträff, 10 augusti
Vi träffades i Norrhult den här sköna kvällen. Ove och Mats pratade om skattning och slungning.

 

Bigårdsträff 27 juli 2022

Sammantaget var vi 8 medlemmar som träffades denna juli-onsdag då regnet föll tungt över Kalvkätte trädgård .
Britta välkomnade oss in det trevliga kaféet så vi slapp bli blöta.
Steffen talade lite om amerikansk yngelröta och vilka regler som gäller kring detta. Mycket kring sjukdomen finns också att läsa i den bihälsobok som gått ut till alla medlemmar under förra säsongen. Något fall finns rapporterat i Gamlebyområdet. Vi diskuterade även skillnader mot europeisk yngelröta som går att behandla och som inte är lika smittsam.

Därefter så talade Karl- Enar Gustavsson lite om Kalvkättes historia. Kalvkätte finns omnämnt redan från 1300-talet under den heliga Birgittas tid. Så man kan säga att vi är på ” helig mark då Kalvkätte låg i kyrklig ägo.
Under Gustav Wasa så övertog staten ägandet och kort därefter övergick det till enskilt ägande.
I nutid drivs det som en idell förening med stöd från kommunen . Mer att läsa om Kalvkätte finns på föreningenes hemsida . För den som inte varit där är den väl värd ett besök.
Brita bjöd på hembakat bröd och gott kaffe så vi hade alla en trevlig kväll där typiskt småländska ämnen som kolmilning och plöjning i stenig mark också diskuterades.

Bigårdskväll hos Rune
Här är några bilder från bigårdskvällen hos Rune på Blombacka handelsträdgård i Hultsfred. Rune berättade om och visade om nektarrika blommor som lockar bin, humlor och fjärilar.

 

Studieresan till Visingsö
Söndagen den 19 juni var vi ett gott gäng som åkte till Visingsö för att besöka deras parningsstation för ligusticabin. När vi var framme så möttes vi upp av Lasse Forsberg som berättade om verksamheten och sina gedigna erfarenheter. Det var mycket givande och intressant. Efter en lunchpaus så tog vi färjan tillbaka till fastlandet och en biltur till Södra Vätterbygdens biodlarförening i Brunstorp utanför Huskvarna. Där möttes vi upp av Ola Hellman som berättade om föreningens historia och verksamhet. De ordnar bland annat biggårdskvällar som liknar våra. Vi passade på att fika på Brunstorp trädgårdscafé innan resan hemåt.

 

Årets fjärde bigårdsmöte
Annika inledde kvällen med att pratade om de viktiga solitära bina, inna det var dags för fika och pratstund.

 

Årets tredje bigårdsmöte
Det blev en trevlig kväll i bigården ikväll. Det började med lite regn men det försvann snabbt. Ove berättade om och visade hur han gör en avläggare. Elisabet bjöd på gott fika. Vi ses igen om två veckor.

 

Årets andra bigårdsträff
Vi träffades hemma hos Steffen och pratade om lämpliga uppställningsplatser för våra bikupor. Vi pratade också om hur vi kan förebygga myrangrepp. Några tips som kom upp var kaffe, tjära och byggplast.

Onsdagen den 4 maj hade vi årets första bigårdsträff.
Vi träffades på bigården i Norrhult. Helen höll i samtalet om vårgenomgångar och Torbjörn bjöd på grillad korv.

 

Den 12 mars så hade vi Venaträffen.
Gästföreläsare var Björn Gustavsson från Jordbruksverket. Han föreläste om konkurrensen mellan vildbin och tambin och hur man som biodlare kan ta hänsyn till det.

Det var trevligt att vi blev så många.
Och extra kul att vi var nio föreningar från distriktet som var representerade.

Ordförande Torbjörn tackar Björn för en intressant föreläsning.

Sven och Walle var två av vinnarna i lotteriet.

 

Tillbaka till Bildarkivet.