Årsmöte 2024
Söndagen 27 november hade vi årsmöte. Bland annat så omvaldes Torbjörn till föreningens ordförande. Vi tackade av Helen och Mats för deras mångåriga engagemang i föreningens styrelse. Vi gratulerade också Lennart som var en av de jubilarer som fyllt jämnt antal år under årets som gått. Vi avslutade mötet med lottdragning och smörgåstårta.
Tillverkning av bivaxdukar, 14/11
Ikväll har vi provat på att tillverka bivaxdukar med Oves dotter Lill.
Vi provade lite olika tekniker med att smälta vaxet i ugn eller med strykjärn.
Vi tackar Lill för en väldigt trevlig kväll.
Lönneberga matmarknad
I lördags, 21/9, deltog vi i Lönneberga matmarknad. Vi visade bigrejer och berättade om biodling, vi tillverkade bibatterier med barn och vi sålde en och en annan honungsburk.
Sista bigårdsträffen 4 september
Nu har vi vi haft vår sista bigårdsträff för året. Det känns lite vemodig, men vi hade en trevlig kväll tillsammans i vackert höstväder. Kjell Burton hälsade på och visade hur han gör när han ångar in oxalsyra istället för att droppa. De i föreningen som vill göra detta senasre i höst kan anmäla sitt intresse till Torbjörn. Förutom detta så pratade vi om hur året har gått och fikade.
Workshop hos Hanka
Onsdagen den 21/8 var hemma hos Hanka. Hon visade oss hur man kan tillverka tvålar, schampo och duschtvål med bland honung och bivax. Det var mycket givande och flera av oss är nu sugna på att göra egna tvålar t ex.
Föreläsning om propolis
Igår lördag upplevde vi en mycket givande föreläsning (och demonstration) kring ämnet propolis och dess användningsområden. Undine Westphal, som är en erfaren biodlare och utbildare förde oss längs en pedagogisk resa där vi först fick veta mer om hur propolis görs av bina och vad den består av. Sedan fick vi se exempel på hur propolis ser ut (allt från inpenslade humlor till en inpenslad skogsmus) och hur bina använder den. Till sist fick vi lära oss hur man skördar propolis (när och hur mycket man får ta) och hur man gör propolistinktur och salva. Undine tillverkade även salvan steg för steg så att alla fick se, lukta och prova.
Det var en verkligt lyckad föreläsning och ni som inte kunde vara med missade tyvärr någonting riktigt bra. Men kanske kan vi få hit Undine nästa år igen- då i maj-juni någon gång.
Bigårdsträff Lars, Skogens honung
Den 7 augusti var vi välkomna till Skogens honung där Lars berättade om honungshantering. Vi fick se hans slungrum och höra hur Lars jobbar när det är dags att slunga. Vi avslutade kvällen med att fika.
Bigårdsträff 24 juli
I onsdags hade vi bigårdsträff. Vi pratade om biavel, tillsättning av drottning och hur man märker drottningar.
Vi genomförde temperamentstest och övade på att märka drottningar (vi märkte två riktiga drottningar också).
Bigårdsträff i Tälleryd
I onsdags, 10/7, var vi till Tälleryd och fick titta på och höra om Wiktors slunglinje. Wiktor jobbar mycket ihop med sin pappa. Wiktor har ungefär 50 samhällen och hans pappa ca 65 st. Det var mycket intressant att få ta del av det Wiktor hade att visa och berätta. Efter visningen gick vi över vägen till Tälleryds samlingslokal där Ewa-Liz och Erland bjöd på gott fika. Det blev en jättebra kväll trots en del regn och åska.
Studieresan till Öland och Kalmar, 29/6
Vilken fin dag vi fick! Först åkte vi till Station Linné som ligger strax utanför Färjestaden på Öland. Där fick vi lyssna på en föreläsning med Dave Karlsson, stationschef. Han berättade om verksamheten på deras forskningsstation och så fick vi tips och råd om hur vi kan hjälpa våra vilda bin och insekter.
Efter lunch och en kort promenad så åkte vi vidare till Kalmarbygdens biodlare i Kalmar. Vi fick se deras bigård och höra om deras verksamhet. Några av oss passade på att köpa en bidrottning som medlemmen Erik föder upp. Som tack för besöket så överlämnade vi en gåva från Läkarmissionen i form av stöd till en biodlare (länk här till den som är intresserad).
Bigårdskvällar i juni
Två härliga sommarkvällar i juni har vi träffats.
Den 12 juni träffades vi hemma hos Steffen för samtal och fika.
Den 26 juni var vi i Bigården och lyssnade på Torbjörn som pratade om biodling och kemikalier.
Bigårdskväll med avläggare
Vilken härlig kväll vi hade i onsdags, 29/5. Steffen och Kjell visade ett exempel på hur man kan göra en avläggare. Stefan bjöd på jättegod fika. Vädret visade sig från sin bästa sida.
Besök av Mikael Ekström
Igår kväll, den 15 maj, hade vi besöka av Mikael Ekström från Beelab. Han berättade om sitt projekt kring digitala kupor och hur det hela började. Det var mycket intressant att lyssna på. Här kan du läsa mer om projektet:
Om du vill ta del av den app som de har skapat i samband med projektet så kan du komma till den via den här länken: https://app.beelab.se/ Där kan du bland annat skrivna in egna anteckningar från dina bisamhällen.
Årets första bigårdsträff
Årets första bigårdsträff hade vi 1 maj. Det var en fin dag. Torbjörn berättade om årets aktiviteter och så pratade vi om hur vintern har gått. Enligt en nygammal tradition så bjöd Torbjörn på grillad korv.
Venaträffen
I söndags genomförde vi årets Venaträff. Årets föreläsare var en gammal bekant, Björn Gustavsson från Jordbruksverket. Björn berättade om ”Blommor för bin – buskar och träd”. Björn berättade också lite om konkurrens mellan vilda och tama bin samt vad som gäller placering av bisamhällen nära naturskyddsområden.
Det var väldigt roligt att så många vill komma. Vi var drygt 50 åskådare från Döderhult i söder till Västervik i norr.
Årets första Snickarkväll.
Nu är vi igång med snickrandet. Första kvällen har vi tillverkat fågelholkar och Svearamar.